Hoe maak je kombucha met essentiële oliën
Supermakkelijk, gezond en voordelig om je eigen kombucha te maken. Wanneer je van kombucha houdt en je vindt het leuk om zelf dingen te maken, dan is het zeker aan te raden om dit eens uit te proberen. Bovendien heeft het een ondersteunend effect op je darmflora en immuunsysteem, ondersteunt het de lever, bevat het enzymen, vitamine B, glucosamine en antioxidanten. Je kunt zelf kombucha maken met essentiële oliën, ze geven een heerlijke smaak aan je kombucha.
Hoe maak je kombucha – goed om te weten
Om kombucha te maken heb je een grote glazen pot nodig. Hierin gaat de kombucha-zwam (Scoby genoemd) en een mengsel van thee en suiker. De thee is gemaakt van groene of zwarte thee. De theïne van de thee plus de suiker is de voeding voor de zwam en gaat zorgen voor het fermentatie-proces. Na het fermentatieproces is de suiker omgezet, dus je hoeft niet bang te zijn dat je teveel suiker gaat binnenkrijgen.
Verder is het belangrijk dat de pot op een warme plek staat (ca. 20 graden) en niet in de volle zon. Op de vensterbank met een verwarming eronder is een goede plek wat warmte betreft, vooral in de winter. Er zijn ook speciale verwarmingsplaatjes te koop hiervoor.
Wat je nog meer nodig hebt zijn glazen flessen om de gefermenteerde kombucha in te doen, zodat je in de pot weer een nieuwe kombucha kan brouwen. Handig is dus om te weten hoeveel je ongeveer drinkt in de tijd dat de volgende kombucha klaar is. Is dit 2 liter dan heb je een 2 liter pot nodig en kun je per keer 2 liter maken.
Wat heb je nodig om zelf kombucha te maken
- Een pot van een aantal liter. Ik heb er 2 van 3 liter, ze hebben een kraantje wat het heel makkelijk maakt tussendoor even te proeven en ook met het aftappen. Deze komt van de Xenos (rond de €7,-).
- Een kombucha zwam (scoby) te koop o.a. bij de Ekoplaza, maar ik heb er 1 van een vriendin gekregen. Je hebt ook wat van de originele vloeistof nodig of appelazijn (niet gepasteuriseerd). Het is leuk om weg te geven, Je zwam maakt namelijk weer kleine zwam aan die je kunt doorgeven. Je kunt ze ook invriezen voor later gebruik. Gebruik je ze niet, dan doe je ze in de compostbak.
- Groene of zwarte thee (5 gram per liter)
- Biologische suiker (100 gram per liter)
- Katoenen doek of keukenpapier en elastiek (om de pot af te sluiten tegen vuil, maar niet luchtdicht)
- Glazen flessen, liefst beugelflessen, om te vullen. Deze zijn van de Action rond de €2,-.
Eerste fermentatie
Kook gefilterd water in een pan. Zet de pan van het vuur en doe er groene thee in en suiker. Goed doorroeren en laten afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het in de pot en doe de kombucha zwam met de vloeistof er in. Sluit de pot af met een doek (katoenen zakdoek of schoon keukenpapier) en een elastiek, het moet luchtdoorlaatbaar zijn.
Dan is het een kwestie van wachten. Het duurt gemiddeld 10 dagen, afhankelijk van hoe warm het is. Dat betekent dat het bij warm weer binnen 5 dagen klaar kan zijn. Dus tussentijds proeven is belangrijk. Het moet niet te zoet meer smaken, maar lekker friszuur. Smaakt het heel erg naar azijn dan is dit te lang, maar de smaak kun je nog veranderen in de 2e fermentatie. Dit noemen we de 1e fermentatie.
Tap de kombucha af in de glazen beugelflessen en laat 10% vocht in de pot zitten voor de volgende fermentatie. Wil je gelijk nieuwe kombucha maken, voeg dan weer nieuwe thee met suiker toe zoals hierboven staat. Anders kun je de pot met een klein laagje van het vocht in de koelkast zetten totdat je nieuwe wilt maken.
Tweede fermentatie
Je kunt de kombucha in de beugelfles nogmaals laten fermenteren door een scheut vruchtensap toe te voegen, je krijgt dan ook wat meer prik. Diverse combi’s van vruchtensap is mogelijk, zorg dat er geen pulp inzit. Door het zoet van de vruchtensap, krijg je een 2e fermentatie en ook wat meer prik in je drankje. Laat het 1-2 dagen staan in de koelkast zodat het meeste suiker is opgenomen.
Toevoegen van fruit
Je kunt ook stukjes gember en citroen of essentiële olien toevoegen. Ook gedroogde kruiden en bloemen is mogelijk. Maak het naar jouw smaak. Zet ze lekker koud in de koelkast (dit vertraagt ook de fermentatie). Vul de flessen niet tot het randje en staan ze langer, onlucht ze dan even. Door de fermentatie en toevoeging van vruchtensap (meer suiker) kan er wat druk ontstaan.
Hoe maak je kombucha met essentiële oliën
Alle citrus olien zijn heerlijk in de kombucha, maar denk ook eens aan gember olie. Mijn favoriet is Lemon met Ginger of alleen met Grapefruit. Een iets luxere maar overheerlijke combinatie is Vanilla (lees hier meer over Vanille) met Wild Orange. Probeer uit wat jouw favorieten zijn. Ik hoor graag jouw combinatie. Ik gebruik de oliën van dōTERRA, want die zijn geschikt voor intern gebruik, puur natuur en veilig.
Zelf kombucha maken is een leerproces
In het begin voelt het als veel werk, maar hoe vaker je het doet en leert des te sneller je het maakt. Je leert wat jouw smaak is en hoe lang het moet fermenteren. Nadat je het een paar keer hebt gemaakt, krijg je de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Experimenteer met smaken toevoegen in de 2e fermentatie. Supergoed drankje om te serveren of om kado te geven.
Goede sites met meer info:
Dankjewel voor het lezen van mijn blog, voordat je weggaat vind ik het leuk om met je verbonden te blijven. Geef je op voor mijn nieuwsbrief bovenaan de pagina. Wil jij ontdekken wat essentiële oliën voor jou kunnen betekenen? Lees hier hoe je direct kunt bestellen.